Proč nám cibule vhání slzy do očí — a jak to zastavit одним jediným krokem

Osoba drží dvě cibule v kuchyni nad dřevěným stolem s dalšími cibulemi.

Krájení cibule patří mezi činnosti, které dovedou z jednoduchého vaření udělat slzavé údolí. Každý, kdo alespoň jednou připravoval cibulový základ na guláš nebo dušené maso, zná ten nepříjemný pocit pálení a slzení očí. Proč vůbec dochází k tomuto typickému problému a jak si ho maximálně usnadnit? Sepsal jsem několik osvědčených rad, jejichž účinek opravdu pocítíš nejen při nedělním vaření. Možná tě překvapí, co všechno pomáhá!

Proč cibule způsobuje pálení očí?

Při krájení se z cibule uvolňuje thiopropanal S-oxid, což je sirná sloučenina, která se okamžitě dostává do ovzduší a začne dráždit oči. Jakmile se tento lakrimátor smísí se slznou tekutinou na našem oku, přeměňuje se na slabé kyseliny a téměř okamžitě nás donutí slzet. Čím déle je cibule v kontaktu se vzduchem nebo ji příliš mneme prsty, tím více těchto par unikne do okolí.

Chytrá příprava cibule s minimem slz

Perfektně funguje jednoduchý trik – ochladit cibuli. Když ji dáš na dvacet minut do lednice nebo deset minut do mrazáku, zpomalíš uvolňování dráždivých látek. Ještě účinnější je, když hned po oloupání cibulové půlky krátce opláchneš pod studenou vodou a osušís je papírovou utěrkou. Na saláty se hodí jemnější bílé nebo sladké odrůdy, které tolik nedráždí ani nos, ani oči.

Osvědčené triky s vodou, chladem i vzduchem

  • Než začneš krájet, vlož cibuli na 15 minut do mrazáku.
  • Během krájení můžeš cibuli oplachovat studenou vodou – snižuje se tak množství uvolněných dráždivých látek.
  • Když krájíš pod tekoucí vodou, minimalizuješ kontakt par s očima.
Kuchaři tento trik tajili. Posypte prkénko tím, co přidáváte do marinád
Kuchaři tento trik tajili. Posypte prkénko tím, co přidáváte do marinád Doporučeno pro vás
Kuchyňský zázrak za 10 minut: jak vrátit varné desce zrcadlový lesk bez „chemie“ a škrábanců
Kuchyňský zázrak za 10 minut: jak vrátit varné desce zrcadlový lesk bez „chemie“ a škrábanců Doporučeno pro vás

Větrání, vlhký ubrousek a světlo svíčky

Právě proudění vzduchu udělá hodně – když pracuješ přímo pod digestoří nebo u otevřeného okna s průvanem, většina páchnoucích par se okamžitě odnese pryč od tváře. Zajímavě funguje i mokrý papírový ubrousek položený vedle prkénka – část par se na něm srazí a nedráždí oči. Dokonce i blízkost zapálené svíčky nebo plynového plamene může část par zneškodnit.

Praktické porovnání metod minimalizujících slzení

MetodaÚčinek na slzení
Ochlazení cibuleVýrazně snižuje pálení očí
Větrání (digestoř, okno)Páry unikají, méně slzíme
Mokrá utěrkaMírně snižuje podráždění
Krájení pod vodouTéměř žádné slzení
Použití opravdu ostrého nože při krájení cibule snižuje množství uvolněné šťávy a tím i dráždění očí.

Správná technika krájení šetří oči

Vždy se snaž postupovat rychle a jistě – čím kratší doba, tím menší šance, že se dráždivé páry dostanou do očí. Nezbytné je neodkrájet kořenovou část cibule až do konce, protože právě tam je nejvíce dráždivých látek a zároveň drží celé vrstvy cibule pohromadě. Někdy pomáhá i namáčení čepele nože do studené vody, páry se na ní tolik netvoří.

Tipy od kuchyňských vychytávek po ochranné brýle

Výborným pomocníkem je kuchyňský sekáček s víkem nebo menší mandolína, kde se většina slzavých par udrží uvnitř nádoby. Někdo preferuje nakrájet cibuli přímo do uzavřené mísy nebo pánve. Pokud máš doma ochranné brýle, nasadit je není na škodu, případně můžeš vyzkoušet i dýchání ústy místo nosem – proud vzduchu ke sliznici je pak nižší.

Co dělat, když slzy opravdu tečou proudem

Někdy i při vší snaze není pálení očí úplně možné předejít. Proto se vyplatí odejít od krájecího prkénka, opláchnout obličej i víčka studenou vodou a místnost dobře vyvětrat. Pomáhá i pracovat s cibulí po částech – nechat zbytek v lednici a krájet jen tolik, kolik potřebuješ.

Mikrokontrola: krájejte s úsměvem

Občas mě to opravdu pobaví – když stojím nad prkénkem s cibulí a cítím v očích první slzy, vždy si vzpomenu na všechny ty rady od babičky i z moderní kuchyně. Vlastně mě těší, že přes všechnu dráždivou sílu má krájení cibule svoje neodolatelné kouzlo. S pár triky člověk dokáže zvládnout i větší množství bez zbytečných slz – a navíc s úsměvem.

Nezapomeňme: kuchyň je místo pro příběhy i poznání

Pokud někdo krájí cibuli pravidelně, určitě najde svůj vlastní osvědčený způsob, jak minimalizovat slzení očí. Stojí za to zkoušet různé tipy, sledovat, co opravdu funguje, a udělat si z přípravy zážitkovou část kuchyňského dne. Nikdy by nemělo chybět ani jedno – ostrý nůž, čerstvá cibule a dobře vyvětraná kuchyň. Sdílejte v komentářích, které triky pomáhají právě vám!

  • Proč cibule při krájení tolik dráždí oči? Krájením cibule se uvolňuje thiopropanal S-oxid, který při kontaktu se slznou tekutinou vytváří slabé kyseliny, jež dráždí oči a spouští slzení.
  • Pomáhá opravdu vložit cibuli před krájením do mrazáku? Ano, ochlazení cibule zpomaluje uvolňování dráždivých látek a slzení je tak menší.
  • Jsou nějaké pomůcky, které usnadní krájení bez slz? Fungují uzavřené sekáčky, ochranné brýle i namáčení nože do vody. Někteří doporučují dýchat ústy.
  • Jak rychle odstranit pálení očí po krájení cibule? Odejít od desky, opláchnout obličej studenou vodou a vyvětrat prostor. Pokud cibule zbyla, uložit nekrájené části do lednice.
Ji už sdíleno 0 čtenáři. Jedním klepnutím nám pomůžete růst. Děkujeme vám.

Doporučené články

Komentáře